Colonhydrotherapie – veelgestelde vragen

Kan ik een behandeling ondergaan als ik mijn menstruatie heb?

Mocht de menstruatie op gang komen of u zit in de menstruatiecyclus, dan kunt u gewoon komen voor een darmspoeling. De menstruatiecyclus is een maandelijkse reiniging van de baarmoeder en de darmspoelingen kunnen een welkome behandeling zijn als de menstruatie klachten met zich mee brengt zoals migraine, algehele malaise, buikkrampen, menstruatiepijnen, PMS, acné en stemmingswisselingen.

U kunt zowel gebruik maken van een tampon als van een maandverband. Bent u licht aan het menstrueren dan is het beter om de tampon niet in te brengen voor de behandeling. De ervaring leert dat er minimaal tot niets aan vocht vrijkomt tijdens de behandeling.

Kan ik een behandeling ondergaan als ik ziek ben, koorts heb of erg verkouden ben?

Er zijn veel mensen in de wintermaanden ziek. Dit is een heel normaal gegeven. Juist dan is het goed om toch te komen voor een darmspoeling omdat de bacterie of het virus dat de griep veroorzaakt, op deze manier makkelijker het lichaam uitgewerkt kan worden. Dus mocht u uit uw bed kunnen komen, dan is het advies om zeker te komen reinigen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat  u door de ontgifting een grieperig gevoel krijgt, zwak in de benen voelt, ineens verkouden wordt en in enkele gevallen kan u de rechter flank voelen, dat is de detox van de lever.

Mocht u  twijfelen over de aard van griep/verkoudheid/ziek zijn neem dan contact met mij op zodat we samen kunnen beslissen of we de behandeling door laten gaan of liever uitstellen.

Wat doen darmspoelingen met mijn gewicht?

Het verwijderen van de oude restanten heeft bij velen al veel gewichtsverlies opgeleverd. Verder zal het verwijderen van gassen uit de buik deze platter maken.
Het lichaam zal zich gaan herstellen van de jarenlange belasting door toxines. Bewustwording van een gezond voedingspatroon draagt ook bij tot een beter lichaamsgewicht. Dus ook mensen met onder gewicht kunnen hierdoor beter op lichaamsgewicht komen.

Raakt mijn darmflora verstoord tijdens de darmspoelingen?

De darmflora is juist uit balans waardoor lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Door de hoge darmspoeling verbetert het milieu in de dikke darm, waardoor de ontwikkeling van de darmflora juist wordt bevorderd. Na de darmspoelingen is het advies om 1 of 2 maanden te suppleren met goede darmbacteriën. 

Zijn vastenkuren en reinigingskuren niet voldoende? 

Er bestaan vele manieren om ons systeem te reinigen. De aangekoekte restanten die zich al lange tijd in onze dikke darm hebben vastgehecht, laten zich echter niet zo eenvoudig verwijderen. Met een hoge darmspoeling wordt de volledige dikke darm gespoeld, inclusief oude restanten (bronvermelding; A. Ten Haaf).
Vanzelfsprekend is het van belang dat de cliënt bewuster gaat eten om de conditie van de darmen op peil te houden.

In het algemeen is het aan te bevelen de dikke darm periodiek te laten reinigen, bijvoorbeeld om de vijf maanden. Als u langer wacht, wordt de kans groter dat u opnieuw meer dan één behandeling nodig zult hebben, mede afhankelijk van uw leef- en eetgewoontes.

Wat zijn de contra indicaties?

– Ernstige hartafwijkingen
– Darmkanker
– Niet onder controle zijnde bloeddruk
– Aneurisma
– Ernstige bloedarmoede
– Darmperforatie
– Acute aambeien
– Lage bloeddruk waarbij flauwvallen voorkomt
– Levercirrose
– Acute fistels
– Zwangerschap in de 1e en 3e trimester
– Obstructie v/d darm
– Nierinsufficiëntie
– Recente darmoperatie
– Opspelende diverticulitis
– Opspelende ziekte van Crohn
– Opspelende colitis ulcerosa

Is één darmspoeling/colonhydrotherapie behandeling voldoende? 

Als u nog nooit een darmspoeling heeft ondergaan, is een kuur van 3 behandelingen in  7-10 dagen zeer aan te bevelen.

Hoeveel behandelingen u in totaal nodig heeft is erg afhankelijk van de conditie van de darm, uw klachten en hoe u de behandelingen ervaren heeft.    We zullen dit uitgebreid bespreken en evalueren na iedere behandeling.

Is het nodig om mijn voeding aan te passen tijdens de behandelingen?

Een licht verteerbaar dieet is het beste tijdens een kuur.  Het liefst even een paar dagen wat extra veel groente, fruit  en plantaardige eiwitten zoals noten en zaden en wat minder dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en eieren.   Ook brood en andere graan producten mogen geminderd worden. Bepaalde ontgiftingskuren kunnen zeer goed werken tijdens de behandelingen. 

Wat zijn de bijwerkingen van een darmspoeling/ colon hydrotherapie behandeling?

Deze kunnen heel verschillend zijn. Bij sommigen kan een lichte hoofdpijn ontstaan. Anderen worden vermoeid en willen graag gaan slapen. Het lichaam is zich aan het ontgiften wat veel energie vergt. Weer een andere reactie kan juist het tegenovergestelde zijn namelijk juist meer energie en een opgelucht en opgeruimd gevoel.

Kan ik na een darmspoeling/colon hydrotherapie behandeling werken?

Na een behandeling kun je in principe gewoon werken en naar huis rijden met een auto. Door de darmreiniging worden afvalstoffen afgevoerd die tijdelijk kunnen zorgen voor de bekende ontgiftingsverschijnselen.

Heb ik voedingssupplementen nodig?

Dit ligt erg aan de individu en klachten en wordt ook besproken tijdens het intake gesprek.

Wat is het verschil tussen een klysma en een darmspoeling/colon hydrotherapie behandeling? 

Een klysma reinigt over het algemeen alleen het laatste gedeelte van de dikke darm. Doordat het water bij een darmspoeling/ colonhydrotherapiebehandeling onder lichte druk wordt ingebracht, bereikt het water de gehele dikke darm waardoor de reiniging intensiever is.

Wordt de dunne darm ook gereinigd? 

Met een darmspoeling/colon hydrotherapie behandeling wordt alleen de dikke darm gereinigd. Aan het begin van de dikke darm zit een klep die er voor zorgt dat er geen stroming ontstaat van de dikke darm terug de dunne darm in.

Is de behandeling pijnlijk? 

Tijdens de behandeling wordt de darm met water gevuld. Als de darm voller raakt zal deze het water kwijt willen raken. De peristaltiek van de darm wordt opgewekt. Tijdens de behandeling ontstaat een gevoel van aandrang. Dit gevoel ervaart iedereen op zijn eigen manier. Het is geen pijn maar kan een onaangenaam gevoel geven.

Worden de darmspoelingen vergoed door de zorgverzekeraar?

Dit hangt af van welke zorgverzekeraar u gekozen heeft en welke polis u heeft afgesloten? Dit is dus per individu verschillend.
Tevens is de afspraak vanuit de beroepsverenigingen dat wij als therapeuten daar geen uitspraken over kunnen doen. U zult zelf contact op moeten nemen met de desbetreffende zorgverzekeraar om uit te vinden of en hoeveel u vergoed krijgt. De omschrijving om dit na te vragen is een “natuurgeneeskundige behandeling”

Moet ik een verwijzing hebben van een dokter?

Nee, colonhydrotherapie/darmspoeling is geen medische behandeling. Het is een reiniging van de dikke darm om de eigen gezondheid te herwinnen c.q. houden. 

Voordat u een behandeling krijgt heeft u eerst een intakegesprek. Als hieruit blijkt dat het beter is om overleg te hebben met uw behandelend arts, dan wordt u eerst doorverwezen naar uw arts om daarmee te overleggen wat verstandig is in uw situatie. Als u al onder behandeling bent van een arts kunt u ook voortijdig contact met uw arts opnemen om te overleggen of de behandelingen in uw situatie verstandig zijn.

Wanneer u niet gediagnosticeerd bent voor één van onderstaande lichamelijke klachten of u kent de ziektes niet, dan kunt u ten alle tijden terecht voor een behandeling. Mocht u één van deze klachten hebben, maar de situatie is verouderd of de klacht heeft zich gestabiliseerd, dan kan een behandeling goed zijn. In dat geval kunt u het beste even contact opnemen.

– een vorm van kanker
– ziekte van Crohn
– diverticulosis
– Colitis Ulcerosa
– fistels
– rectale bloedingen
– bloed in braaksel
– longemfyseem
– eerste 3 maanden van de zwangerschap
– tijdens de borstvoedingsperiode