Colonhydrotherapie

Wat is colonhydrotherapie?

Colonhydrotherapie wordt ook wel een (hoge) darmspoeling genoemd.  Een darmspoeling werkt als het nemen van een bad, maar dan van binnen uit.

Door het ‘baden’ van de darm kan deze grondig gereinigd worden van gasvorming, gistingsprocessen (candida) en een aangekoekte laag van afvalstoffen. Een darmspoeling werkt effectiever dan een klysma vanwege het continu in- en uitstromen van gefilterd water. Een klysma kan in veel gevallen alleen het onderste gedeelte van de darm bereiken terwijl een darmspoeling de gehele lengte van de dikke darm bereikt. Deze is ongeveer 1,2 tot 1,5 meter lang. Het verstoorde functioneren van de darm kan de oorzaak van veel gezondheidsproblemen zijn. Een schone, gezonde darm draagt er zorg voor dat al het lichaamsweefsel beter kan functioneren.

Zijn darmspoelingen iets ‘van deze tijd’?

Colonhydrotherapie is en zeer oude behandelvorm en heelmethode.  Het gebruik van klysma´s wordt al beschreven in een document uit de oudheid, de `Ebers Papyrus´. Dit is een Egyptisch document van ongeveer 1500 voor Christus. Toentertijd gebruikte men een holle rietstengel om water in en uit het rectum te laten vloeien. Vele culturen over de jaren hebben gebruikt gemaakt van methodes om hun darmen schoon te houden sinds die tijd.   In 1900 ontwikkelde de Oostenrijkse arts Anton Brosch een darmstoelbad en in 1935 heeft Dr Ten Haaf deze naar Nederland gebracht.

Waarom darmspoelingen?

Darmreiniging intensiveert ook de verwijdering (eliminatie) van afvalstoffen in de urine. Water, dat wordt ingebracht in de darmen wordt mede geabsorbeerd door het lichaam. Deze verbetert de bloedcirculatie en dus ook het stofwisselingsproces van alle lichaamscellen. De cellen kunnen hierdoor meer afvalstoffen kwijt, waardoor de giftige stoffen in het lichaam afnemen. Het lichaam is nu weer in staat om sneller en effectief te elimineren via zowel de huid als de nieren en natuurlijk ook via de daarvoor bestemde organen van de spijsvertering.

Het water dat wordt ingebracht geeft een tegendruk aan de darmen. Hierdoor wordt de peristaltische beweging van de darm weer op gang gebracht en daarmee de darmwandspier versterkt.

Het nut van darmreiniging is ook onmisbaar voor een aantal medische procedures zoals:

 • darmonderzoeken (Endeldarmscopie en Sigmoidoscopie Chirurgie).
 • voor en na een röntgenfoto.
 • verwijderen van oude stofwisselingsresten.

Soms zeggen mensen dat het niet nodig is om hun darmen te reinigen omdat ze dagelijks naar het toilet kunnen. Dit is helaas niet het geval.  

Wat is de effectiviteit van darmspoelingen?

Na een maaltijd bereikt het voedsel via de maag de dunne darm en daarna de dikke darm. Op het moment dat het de stijgende dikke darm bereikt is het voedsel nog steeds in de vorm van een vloeibare brei, waardoor alle resterende voedingsstoffen door  de darmwand opgenomen kunnen worden. Maar door jaren van stress, een ongezond dieet en het negeren van de natuurlijke drang om naar het toilet te gaan, kan er op de darmwand een rubberachtige laag van aangekoekte verharde ontlasting ontstaan Deze kan tevens ontstaan door te weinig lichaamsbeweging. Deze aangekoekte laag houdt het opnemen van voedingsstoffen door het lichaam tegen. In plaats daarvan worden de afvalstoffen uit de ingedikte ontlasting door de darmwand weer in de bloedstroom opgenomen. Deze afvalstoffen bereiken zodoende andere organen zoals de nieren en de lever die vervolgens deze extra last van eliminatie op zich moet nemen. Hierdoor komt het gehele systeem onder druk te staan waardoor het lichaam zich niet meer goed kan weren tegen al deze stoffen.

Gefilterd water op een aangename temperatuur tussen de 32 °C – 38 °C gaat via een gesloten systeem met een lichte niet waarneembare druk de dikke darm in. Op het moment dat de natuurlijke peristaltische darmbeweging op gang komt gaat al het water uit de dikke darm en door het masseren van de dikke darm laat het aangekoekte materiaal de darmwand los en verlaat samen met het water de dikke darm. Door dit tijdens de behandeling enkele keren te herhalen kan veel oud materiaal verwijderd worden.

Veel mensen hebben last van overgewicht. Tussen de 3 en 17 kilo aan aangekoekt materiaal kan aan de darmwand vast zitten. Een goede behandeling kan veel van deze overtollige kilo’s weghalen en daarmee ook het gevoel van een opgeblazen buik wegnemen. Door een darmspoeling/colonhydrotherapie behandeling worden tevens de andere organen gereinigd omdat ieder gedeelte van de dikke darm een orgaan vertegenwoordigt. Door deze behandeling raakt het lichaam onder andere veel gifstoffen kwijt waardoor de huid sterker en gezonder wordt.

Het is gemakkelijk in te denken hoe ongezond het is als ontlasting zich ‘ophoopt’ in het lichaam. Als deze conditie niet behandeld wordt, dan kunnen verscheidene organen en zelfs de bloedsomloop het opgeven. Als men dan uiteindelijk naar de dokter gaat dan heeft men al jaren lang onder de symptomen van een toxische conditie en constipatie geleden.

Opgehoopte afvalstoffen in het lichaam:

 • Gasvorming zoals winderigheid en het laten van boeren
 • Slechte adem, beslagen tong, onaangename lichaamsgeuren
 • Huiduitslag, grauw bleek uiterlijk
 • Koude handen en voeten, vochtophoping in de extremiteiten
 • Pijn onder in de rug
 • Uitpuilende zachte of harde onderbuik
 • Moeheid, depressie
 • Geïrriteerdheid, angst, nerveusheid
 • Pijn in spieren en gewrichten
 • Slijmvorming in longen, keel, neus en voorhoofdsholten
 • Hoofdpijn, allergieën
 • Verkoudheden en griep
 • Menstruatie problemen
 • Moeilijkheden met prostaat
 • Gebrek aan seksuele interesse
 • Onregelmatige bloeddruk

Veel van bovenstaande en andere klachten kunnen na een serie darmspoelingen/colonhydrotherapie behandelingen opgelost zijn.

Zijn darmspoelingen noodzakelijk als ik een normale stoelgang heb?

Veel mensen met een regelmatige stoelgang, 1-2 keer per dag, nemen automatisch aan dat hun darmen in een gezonde conditie zijn. Men verwacht dan ook niet direct baat te zullen hebben bij het reinigen van de darm.

Niets is echter minder waar. Ervaring op het gebied van darmreiniging heeft mij veel geleerd. Zelfs bij mensen met een ogenschijnlijk gezonde stoelgang kan men een verstoorde darmfunctie aantreffen. Die ontstaat door een verharde aangekoekte laag over de gehele lengte van de dikke darm. Deze laag blijkt te bestaan uit de oude onverteerde en opgehoopte resten van de ontlasting. Deze kan zo dik zijn dat er slechts een klein tunneltje vrij blijft voor het doorlaten van de zachtere stoelgang. Hierdoor wordt het opnemen van belangrijke voedingsstoffen bemoeilijkt.

Ook kunnen de afvalstoffen vanuit de bloedbaan niet goed naar de darmen afgevoerd worden. Het een en ander hoopt zich op, en gisting kan het gevolg zijn. Klachten die hiermee gepaard gaan kunnen variëren van obstipatie tot diarree met de daarbij behorende onaangename reuk. Deze conditie is omkeerbaar door de verharde laag op de darmwand te verwijderen. Zodoende kan uw darm weer gewoon zijn werk doen.

Andere vragen?

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.
Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op!

Colonhydrotherapie behandelingen:

Kuur van 3 behandelingen €275,-
1 vervolg behandeling                                                              €95,-

Om het beste resultaat te bereiken kan in zijn algemeenheid worden gesteld dat een serie van drie behandelingen binnen een korte tijd zeer aan te bevelen zijn.  Hoeveel behandelingen in totaal nodig zijn, hangt af van de gezondheid en conditie van de darm en verschilt per individu.

Vergoedingen:

Vergoeding van de behandeling is afhankelijk van uw verzekeringspakket.  Er wordt vergoed op basis van ‘natuurgeneeskundige consulten of behandelingen’. Contacteer uw verzekering voor meer informatie hierover.  Ik ben lid van de BATC beroepsvereniging.    

Annuleren/wijzigen afspraak

Afspraken die niet 24 uur van te voren zijn afgezegd worden in rekening gebracht.