Voeding, suppletie & GAPS

Voeding & Suppletie

Je bent nl niet alleen wat je eet, maar ook wat je verteert, opneemt, verdraagt en uitscheidt

Natuurlijke en gezonde voeding is cruciaal om vitaal, gezond en gelukkig te blijven. De meesten van ons weten dat voeding een bepaalde hoeveelheid vitamines, mineralen, spoorelementen, vezels, eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten. Maar wat nog belangrijker is om te weten, is hoe het lichaam hiermee omgaat of hoe ze verwerkt worden. U bent namelijk niet alleen wat u eet, maar ook wat u verteert, opneemt, verdraagt en uitscheidt. Juist die laatste vier punten zijn erg belangrijk. Helaas gaat het hier vaak mis als u voelt dat u gebrek hebt aan vitaliteit, last hebt van (darm) klachten en/of lijdt onder onverklaarbare pijntjes

Soms zijn wat extra voedingstoffen nodig in de vorm van supplementen.  Dit is erg individueel.  Uiteraard wordt er rekening gehouden met uw persoonlijke situatie en wensen.

GAPS Dieet

Gut and Psychology Syndrome (GAPS of GAP Syndroom) staat voor de relatie tussen (de verstoorde werking van) het spijsverteringssysteem en diverse lichamelijke en mentale klachten. Het GAPS voedingsprotocol is ontwikkeld door Dr Natasha Campbell-McBride, met name om  kinderen te ondersteunen in de aanpak van leerproblemen zoals autisme en ADHD. Ervaring heeft echter aangetoond dat kinderen met leer problemen maar ook volwassenen met klachten zoals depressie, bipolaire stoornissen en auto-immuunziekten allemaal problemen hebben met de spijsvertering.

Het protocol richt zich op drie factoren die vaak verantwoordelijk zijn voor ziekten: de lekkende darm, disbalans in de darmflora en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Het GAPS programma bestaat uit drie elementen; het GAPS dieet, ondersteunende voedingssupplementen en ontgifting. Het is zo ontworpen dat het de darmwerking herstelt, het immuunsysteem opnieuw in balans brengt en zorgt voor een optimaal bacterieel ecosysteem in het spijsverteringskanaal.

Ik geef ook workshops over GAPS voeding. Tijdens de workshops gaan we in op welke GAPS voedingsmiddelen er beschikbaar zijn en hoe deze te bereiden. Bijvoorbeeld het aanleggen van voorraden, het maken van kefir, gefermenteerde voeding, brood, etcetera. Meer informatie over het GAPS dieet vind u hier